Skuplji plin

Bez autora
Sep 15 2011

Cena tečnog naftnog gasa (TNG), popularnog plina na koji u Srbiji ide skoro svaki šesti automobil, povećana je u četvrtak i na nekim pumpama već dostigla cenu od 66,9 dinara po litru. Tečnog naftnog gasa nema na tržištu i to je razlog za više cene. Vlada nestašica, jer su iz pogona „ispale“ rafinerije u Hrvatskoj, Rumuniji.Plin će poskupeti i zbog nerazumne uredbe države o obavezi uvoznika TNG da skladišta sa dosadašnjih 1.000 kubika povećaju na čak 3.000 kubika.

Skuplji plinCena tečnog naftnog gasa (TNG), popularnog plina na koji u Srbiji ide skoro svaki šesti automobil, povećana je u četvrtak i na nekim pumpama već dostigla cenu od 66,9 dinara po litru.

- Tečnog naftnog gasa nema na tržištu i to je razlog za više cene. Vlada nestašica, jer su iz pogona „ispale“ rafinerije u Hrvatskoj, Rumuniji - kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Plin će poskupeti i zbog, prema mišljenju učesnika okruglog stola na temu „Liberalizacija naftnog tržišta Srbije“, nerazumne uredbe države o obavezi uvoznika TNG da skladišta sa dosadašnjih 1.000 kubika povećaju na čak 3.000 kubika.

Hrvatska je, inače, smanjila veličinu zapremine obaveznih skladišta sa 1.000 na 400 kubika, što je drastično smanjilo broj uvoznika i konkurenciju. Liberalizacija našeg tržišta dala je slabe efekte, jer država, tvrde naftaši, nije poput ostalih zemalja u regionu smanjila svoja zahvatanja koje su, posle Grčke, najviše u regionu.

Kompanije koje snabdevaju tržište tvrde i da su njihove marže među najnižima u regionu (prosečno od 8 do 10 evrocenti po litru), a da su i ostale dažbine koje je propisala država, poput takse za popunu budžeta za vanredne situacije pa čak i za šume, ali i za priključenje na autoput i takse za gradsko građevinsko zemljište (u Beogradu čak 20.000 evra po pumpi) tolike da skoro svi posluju na granici rentabilnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik